به گزارش خبرحرفه ای، حسین راهنورد، معاون اجرایی سدهای آزاد و ژاوه و سامانه های انتقال در جمع خبرنگاران اعزامی به این سد با اشاره به این که سد ژاوه با دو هدف کنترل آبهای مرزی و آبیاری باغات و کشاورزی در بالادست و پایین دست احداث شده است، می گوید: در پایین دست پیش بینی کرده ایم که این سد بتواند آب را برای حدود ۱۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی و باغات تامین کند و در بالادست نیز دو مجموعه داریم که یکی هزارهکتار باغات در طول مسیر سامانه است و دیگری ۱۰هزار و ۵۰۰ هکتار آبیاری اراضی کشاورزی دشت قروه و دهگلان است که با آبگیری سد و تکمیل سامانه می توانیم به این اهداف نایل شویم.
راهنورد درخصوص زمان آبگیری سد ژاوه نیز می گوید : این بستگی دارد به این که علاج بخشی ژاوه رود به صورت کامل صورت گیرد آنچه که به آب نیرو محول شده بود ۴۵ درصد مربوط به تصفیه خانه سنندج بود که به صورت کامل انجام داده ایم و کار به اتمام رسیده است ولی مابقی به سایر دستگاه ها مربوط می شود.
وی درپاسخ به خبرنگار خبرحرفه ای درباره وظایف سایردستگاه ها می افزاید: مثلا آبفا درخصوص ساماندهی فاضلابهای روستایی، جهادکشاورزی درباره ساماندهی پسابهای کشاورزی و محیط زیست درباره نظارت بر پسابهای تولیدی مراکز صنعتی و دامی وظیفه دارند.


تصفیه کل فاضلاب شهر سنندج
به گفته حسین راهنورد تصفیه خانه سنندج کل فاضلاب این شهر را تصفیه می کند بجز زمانهایی که شرایط بارانی حاکم است و میزان روانابها بیش از حدی می شود که توان تصفیه خانه است که مجبور می شویم بای پس کنیم.
بنفشه نورایی ، کارشناس فرآیند تصفیه خانه سنندج نیز میزان ورودی پساب این تصفیه خانه را ۱.۷ مترمکعب بر ثانیه اعلام می کند که ۹۷ درصد از آن به صورت پساب و ۳ درصد لجن آن جدا می شود که پساب برای مصارف صنعتی و کشاورزی قابل استفاده است و لجن آن به صورت کود استفاده می شود.
حسین راهنورد در پاسخ به گزارشگر خبرحرفه ای درباره رعایت استانداردهای بهداشتی استفاده پساب در کشاورزی نیز می گوید: ما درزمانی که پساب می خواهد خارج شود کنترلهایی را اعمال می کنیم ، بخش قدیمی با سه دستگاه یو وی دارد میکروبزدایی می کند و بخش دومی را نیز به مجموعه اضافه کرده ایم که با کلرزنی ضدعفونی صورت می گیرد.
تامین آب کشاورزی در پایین دست سد آزاد
باوجود معطلی در آبگیری سد ژاوه اما سد آزاد در شمال غربی استان کردستان با ذخیره مناسب آب نقش خوبی در تامین آب کشاورزی مناطق پایین دست خود دارد. مهندس راهنورد درباره تامین آب کشاورزی در اراضی پایین دست سد آزاد به خبرنگاران اعزامی به کارگاه این سد می گوید:کاش فرصت داشتید و می دیدید که در روستاهای پایین دست چقدر از زمان احداث این سد ، توسعه باغات زیاد شده است. رودخانه پایین دست سد آزاد در تابستانهای گذشته خشک می شد و برای کشاورزی قابل استفاده نبود اما از سالی که سد آزاد آبگیری شده است حقابه پایین دست را مدام می دهیم که در بیشترین میزان تعریف شده ۱.۴ مترمکعب است که تحت هیچ شرایطی آن را کاهش نمی دهیم مگر آنکه اتفاق ناگواری پیش بیاید.
وی می افزاید: در زمان کارکرد کامل نیروگاه سد آزاد بین ۱۰ تا ۱۲ متر مکعب آب در رودخانه جریان دارد و در کمترین میزان که یک واحد{توربین} نیروگاه کار کند بین سه تا چهار مترمکعب آب در رودخانه جریان دارد، اگر به هردلیل مانند اورهال نیروگاه کار نکند، ما یک شیرآب ویژه حقابه کشاورزی داریم که آن را باز می کنیم و مطمئن باشید کمتر از یک متر مکعب نخواهیم داشت.
معاون اجرایی سد آزاد می افزاید: حجم سالانه آبی که ما از این سد رهاسازی می کنیم ۱۹۰ میلیون مترمکعب برنامه ریزی شده است که برای مصارف پایین دست است.
به گفته وی حجم آورد در غرب کردستان زیاد است ولی زمین مستعد کشاورزی کمتر است درصورتی که در شرق استان بالعکس زمین مستعد کشاورزی خیلی بیشتر است ولی آب آنجا کمتر است و ما با سامانه انتقال به طول ۸۸ کیلومتر آب را از غرب به شرق استان می فرستیم که آب مورد نیاز برای مصارف شرب، کشاورزی و مقداری کمی صنعت را تامین کنیم.
تهیه گزارش از حسین بردبار یزدی