به گزارش خبرنگار خبرحرفه ای، اردشیر دادرس، رییس انجمن صنفی کارفرمایان سی ان جی و صنایع وابسته استان تهران با بیان این که بعد از گذشت ۱۲ ماه هنوز کارمزد واقعی سی ان جی به جایگاه داران پرداخت نشده است، افزود: این شرایط موجب شده است فروش همه کاهش پیدا کرده است و ما از میانگین ۲۵ میلیون متر مکعب تولید در روز به ۱۸ تا ۱۹ میلیون متر مکعب رسیده ایم.
وی توضیح داد: ما موضوع کارمزد جایگاه ها را به کارشناسان دیوان محاسبات و کارشناسان رسمی دادگستری ارایه کردیم و بین ۱۲۶ تا ۱۷۰ درصد افزایش محاسبه کردند و تخمین زدند که به وزارت نفت و کارگروه انرژی برنامه و بودجه اعلام کردیم که وزارت نفت آن را به ۹۶ درصد (افزایش کارمزد به نسبت سال گذشته) تعدیل کرد ، یعنی برای تبدیل یک متر مکعب گاز طبیعی به سی ان جی با توجه به این که جایگاه ها مثل یک پالایشگاه کوچک هستند و هزینه های بسیار بالایی دارند، باید حداقل ۹۶ درصد افزایش کارمزد را درنظر می گرفتند که متاسفانه بسیار عقب افتادیم و سازمان حمایت آن را ۷۰ درصد کرد و درنهایت، کمیسیون اقتصادی دولت برای بنزین و سی ان جی ، ۴۰ درصد اعلام کردند، این درحالی است که در استاندارد جهانی هزینه های یک جایگاه سی ان جی سه تا چهاربرابر یک جایگاه بنزین است یعنی اگر ۴۰ درصد برای بنزین اعلام شد بنابراین واقعا رقم بالای ۱۲۰ درصد ابتدایی درست بوده است.
دادرس با بیان این که سازمان برنامه و بودجه اعلام کرده است که ما بیش از این بودجه نداریم و نمی توانیم بدهیم ؛ افزود: این شرایط موجب شده است فروش همه کاهش پیدا کرده است و ما از میانگین ۲۵ میلیون متر مکعب تولید در روز به ۱۸ تا ۱۹ میلیون متر مکعب رسیده ایم.
وی نبود نظام درست قیمت گذاری بنزین که شیب ملایم حداقل ۱۰ درصد را نیز نداشته است و مساله واردات بنزین را از دیگر دلایل کاهش تولید سی ان جی در کشور ذکر کرد و افزود:۱۵۰۰ جایگاه شکایت کرده اند و ۲۵ انجمن استانی نیز نامه داده اند به سازمان برنامه و بودجه اما به یک نامه ما هم پاسخ نداده اند.
اردشیر دادرس واردات حدود ۸میلیون لیتربنزین در روز را که معادل ۸ میلیون دلار می شود را دلیل دیگر این مساله دانست و افزود: درصورتی که ده درصد از این پول را به سی ان جی اختصاص می دادند ، نیازی به این حجم از واردات نبود.یعنی سالی بالای ۳.۵ میلیارد دلار هزینه ای که برای واردات بنزین می شود اگر ۳۰۰ میلیون دلار به سی ان جی می دادند حتی بالاتر از معادل ۱۰ میلیون لیتر بنزین را ما می توانیم تولید کنیم و اگر بیشتر می دادند، حتی می شد بنزین را صادر نیز کرد. یعنی بدترین روش را اعمال کردند که منجر شد به کاهش تولید سی ان جی و دقیقا معادل آن واردات بنزین صورت گرفت. یعنی اگر ۸ میلیون لیتر بنزین وارد می شود معادل ۸ میلیون متر مکعب کاهش تولید سی ان جی نیز داشته ایم.
وی ادامه داد:البته این مساله روی قاچاق سوخت نیز موثر است و قرار بوده است به استانهای مرزی سی ان جی رایگان بدهند که جایگزین بنزین شود.
دادرس در پاسخ به پرسش خبرحرفه ای درباره این که آیا جایگاه های سی ان جی کشش افزایش و تولید بیشتر را با توجه به صفهای طولانی در گذشته دارا هستند، گفت: الان نزدیک ۲۶۰۰ جایگاه در کشور فعال هستند که ۴۰ میلیون متر مکعب در روز توانایی تولید سی ان جی دارند اما ما زیر ۵۰ درصد توان داریم کار می کنیم.
مصاحبه از حسین بردبار یزدی