آغاز اجلاس سران بریکس با چاشنی جنگ تعرفه ای
خبر حرفه ای/هفدهمین اجلاس سران بریکس در حالی در ریودوژانیرو آغاز شده است که قدرت های نوظهور اقتصاد جهانی به دلیل تهدیدات تعرفههای تجاری رئیس جمهوری آمریکا به دنبال راهی برای صیانت از رشد اقتصادی و...
خبر حرفه ای/هفدهمین اجلاس سران بریکس در حالی در ریودوژانیرو آغاز شده است که قدرت های نوظهور اقتصاد جهانی به دلیل تهدیدات تعرفههای تجاری رئیس جمهوری آمریکا به دنبال راهی برای صیانت از رشد اقتصادی و تجاری خود، ایجاد موازنه قدرت در اقتصاد جهانی و مقابله با این ابزار اعمال قدرت کاخ سفید هستند.
به گزارش خبر حرفه ای از ایرنا، هشت ماه زمان مناسبی بود که اعضای گروه بریکس، جهان بینی خود را درباره آینده اقتصاد جهانی ترسیم کنند؛ در حقیقت از آبان ۱۴۰۳ که سران کشورهای عضو در کازان روسیه گرد هم آمدند و در بیانیه پایانی بر بازنگری در زیرساخت های مالی بین المللی تاکید کردند تا حکمرانی اقتصاد جهانی جامع تر و عادلانه تر باشد، تا به امروز که اجلاس سران در ریودوژانیرو برپا شده است و به دنبال تغییرات در صندوق بین المللی پول هستند، جهان با تحولات عدیده سیاسی و اقتصادی روبرو شده که ایجاد اتحادها و رویکردهای جدید در اقتصاد جهانی را اجتناب ناپذیر کرده است.
کشورهای عضو بریکس اکنون بیش از نیمی از جمعیت جهان و حدود ۴۰ درصد از تولید اقتصاد جهانی را در اختیار دارند و می خواهند این واقعیت در ساختار نهادهای بین المللی منعکس شود؛ موضوعی که رئیس جمهور برزیل نیز در افتتاحیه اجلاس اخیر بر آن تاکید داشت.
لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا رئیسجمهور برزیل، روز یکشنبه (15 تیر) در سخنرانی خود در نشست تجاری بریکس هشدار داد که کشورهای نوظهور باید در اصلاح نهادهای کلیدی جهانی مانند شورای امنیت سازمان ملل متحد و صندوق بینالمللی پول، نقش پیشبرندهای ایفا کنند.
به باور وی این نهادها دیگر نماینده واقعی نظم نوین جهانی نیستند و باید جای بیشتری برای مشارکت کشورهای جنوب جهانی قائل شوند.
تهدیدهای تجاری ترامپ و سراشیبی دلار
واقعیت این است که نه تنها کشورهای عضو بریکس بلکه اقتصاد جهانی ماههاست که تحت تاثیر سیاست های اقتصادی و تعرفه ای ترامپ قرار دارند؛ ترامپ بی توجه به تحولاتی که در ربع قرن اخیر در ساختار اقتصادی جهان و ظهور قدرت های جدید جهانی رخ داده، سودای بازگرداندن قدرت اقتصادی به آمریکا را در سر دارد و آن را دستمایه شعار انتخاباتی خود نیز قرار داده بود و به همین دلیل نیز با به راه انداختن جنگ تعرفه ای علیه کشورهایی که با آمریکا مراودات تجاری عمده دارند، به دنبال تقویت اقتصاد کشورش است در حالی که به هم زدن ساختارهای اقتصادی که در طول دهه ها ایجاد شده، تبعات اقتصادی بیشتری از جمله تضعیف دلار را به دنبال داشته است.
در جهان بینی ترامپ، هر قدرت اقتصادی که بخواهد دوشادوش ایالات متحده قرار گیرد، باید سرکوب باشد و به همین دلیل است که نه تنها چین آماج شدیدترین تعرفه های تجاری او قرار گرفته بود، بلکه باید با گروه بریکس به عنوان یک تشکل برآمده از قدرت های اقتصادی نوظهور جهانی که قصد دارند مراودات مالی و تجاری ویژه خود را داشته باشند نیز مقابله شود.
نخستین تهدیدی که ترامپ متوجه بریکس و اعضای آن کرد، به بهمن سال گذشته باز می گردد؛ در آن زمان بحث ایجاد ارز جدید بین اعضای بریکس و کنار گذاشتن دلار از مبادلات بین این اعضا اوج گرفته بود و این امر می توانست به تضعیف بیشتر دلار آمریکا به عنوان مهمترین ارز جهانروا در هشتاد سال گذشته منجر شود.
آن زمان ترامپ که هنوز سیاست های تعرفه ای خود را در قبال اقتصاد جهانی علنی نکرده بود، در تنها نوشتاری که در شبکه اجتماعی خود منتشر کرد، چنین نوشت: «ما از این کشورهای به ظاهر متخاصم میخواهیم که نه یک ارز جدید بریکس ایجاد کنند و نه از ارز دیگری برای جایگزینی دلار قدرتمند آمریکا حمایت کنند. در غیر این صورت با تعرفههای ۱۰۰ درصدی مواجه خواهند شد». او معتقد بود که هیچ شانسی وجود ندارد که بریکس جایگزین دیگری برای دلار آمریکا در تجارت بینالمللی پیدا کند و هر کشوری که تلاش کند باید با آمریکا خداحافظی کند.
اگرچه از زمان انتشار این متن در فضای مجازی تا زمان سخنرانی موسوم به «روز آزادی» فقط حدود دو ماه نیاز بود تا وی نشان دهد که در هر صورت سیاست های تعرفه ای خود را برای ورود کالاها از دیگر کشورها به خاک آمریکا اجرایی می کند، اما آمار نشان می دهد از سال جاری میلادی تاکنون و به دنبال همین سیاست های تجاری، دلار آمریکا به متزلزل ترین دوران خود سقوط کرده است.
بر اساس آخرین گزارش ها دلار آمریکا برای نخستین بار از سال ۱۹۷۳ میلادی تاکنون، بدترین عملکرد خود را در ۶ ماه نخست سال جاری میلادی بر جا گذاشته و سیاستهای اقتصادی رئیس جمهوری آمریکا، سرمایهگذاران سراسر جهان را بر آن داشته تا داراییهای دلاری خود را به سرعت بفروشند؛ اتفاقی که جایگاه دلار را به شدت به خطر انداخته است.
بدون نظر! اولین نفر باشید