تشکلهای گردشگری؛ بازوی توانمندساز توسعه ملی و محلی
خبرحرفه ای/تشکلهای صنعت گردشگری به عنوان بازوی اجرایی، مشورتی و مطالبهگر بخش خصوصی، نقشی بیبدیل در توسعه پایدار صنعت گردشگری ایفا میکنند. این نهادها، نه تنها بستر انسجام صنفی وحرفهای فعالان...
خبرحرفه ای/تشکلهای صنعت گردشگری به عنوان بازوی اجرایی، مشورتی و مطالبهگر بخش خصوصی، نقشی بیبدیل در توسعه پایدار صنعت گردشگری ایفا میکنند.
این نهادها، نه تنها بستر انسجام صنفی وحرفهای فعالان گردشگری را فراهم میسازند، بلکه در توانمندسازی اعضا، انتقال دانش، تسهیل مشارکت، ارتقای کیفیت خدمات و در نهایت شکوفایی گردشگری ملی و محلی نقشی کلیدی دارند.
تشکلهای گردشگری، در سطح ملی به عنوان پل ارتباطی بین بخش خصوصی و دولت در تدوین سیاستها ،ارائه مشاوره تخصصی و مشارکت در تهیه برنامههای راهبردی توسعه گردشگری مشارکت دارند، و در سطح محلی نیز این تشکلها به عنوان نیروهای اجتماعی، ظرفیت ساز و تسهیلگر توسعه محلی، می توانند با شناخت دقیق از شرایط منطقه در برنامهریزی، بازاریابی و مدیریت گردشگری نقش موثری ایفا کنند.
تشکلها ،به ویژه در سطوح شهرستانی و استانی ،حلقه اتصال مهمی بین جامعه محلی، فعالان گردشگری و نهادهای دولتی وحتی گردشگران به شمار میروند.
تشکلهای گردشگری ،برای حفظ مشروعیت و اثربخشی موظفند مجموعهای از وظایف کلیدی را در قبال اعضای خود ایفا کنند، از جمله آن ها:
توانمندسازی آموزشی و تخصصی، با برگزاری کارگاههای آموزشی، دورههای مهارتی، تورهای مطالعاتی، ارائه خدمات مشاورهای تخصصی به اعضا شبکه سازی و تعامل سازی با ایجاد بسترهایی برای همکاری بین اعضا و نیز ارتباط با سایر تشکلها، نهادها و بازارهای هدف
اطلاع رسانی و شفاف سازی، از طریق ارائه گزارشهای شفاف از فعالیتها ،مصوبات و منابع مالی برای ارتقای اعتماد و انسجام درونی
هدایت و حمایت از نوآوری، با حمایت از ایدههای نو استارتاپها و کسب و کارهای خلاق گردشگری در سطح ملی و محلی
تسهیل ارتباط با حاکمیت ،به عنوان نقش میانجی بین اعضاو دستگاههای اجرایی برای رفع موانع، اخذ مجوزها، جذب حمایتها و انتقال مطالبات
در مقابل، اعضا نیز وظایف و مسئولیتهای مهمی، نسبت به تشکلها دارند و تعامل یکسویه کارکردی نخواهد داشت، از جمله آنها: مشارکت فعال و مسئولانه، با حضور در مجامع، نشستها و فرایندهای تصمیم گیری تشکل پرداخت به موقع حق عضویت برای تامین منابع مالی پایدار، برای ادامه فعالیت موثر تشکل پایبندی به اصول و منشور اخلاقی تشکل از طریق رعایت قواعد صنفی، حمایت از همکاران و ترویج فرهنگ حرفهای ارائه بازخورد پیشنهاد سازنده، جهت ارتقای کیفیت تصمیمسازی از طریق ارائه نقدهای منصفانه و پیشنهادهای اجرایی و همچنین، هم افزایی و حمایت از همکاران، با گسترش همکاری و پرهیز از رقابت ناسالم چارچوبهای حرفهای و اخلاقی خواهد بود.
تشکلهای گردشگری اگر به درستی طراحی، هدایت و حمایت شوند، میتوانند نقش بارزی در توسعه پایدار گردشگری در ایران ایفا کنند. توسعه ملی و محلی گردشگری ،بدون نهادینه سازی ،مشارکت و توانمندسازی تشکلها مقدور نخواهد بود. مسئولیت مشترک حاکمیت، تشکلها و بخش خصوصی در تقویت و بهرهگیری حداکثری از این ظرفیت ،باید به عنوان یک راهبرد جدی و بلند مدت تلقی شود .
نایب رئیس انجمن گردشگری پایدار سبز مازندران و عضو انجمن متخصصان گردشگری ایران
بدون نظر! اولین نفر باشید