خبر حرفه‌ای
خبر حرفه‌ای
جمعه، ۹ آبان ۱۴۰۴
  • درباره ما
  • ارتباط با ما
  • خانه
  • اقتصاد کلان
  • انرژی
  • بانک بیمه بورس
  • تولید و تجارت
  • راه و مسکن
  • گردشگری و میراث فرهنگی
  • ورزش
  • سیاست و جهان
  • اجتماعی
  • فرهنگ، هنر، ایثار
  • درباره ما
  • ارتباط با ما
  • همه اخبار
  • خانه
  • اقتصاد کلان
  • انرژی
  • بانک بیمه بورس
  • تولید و تجارت
  • راه و مسکن
  • گردشگری و میراث فرهنگی
  • ورزش
  • سیاست و جهان
  • اجتماعی
  • فرهنگ، هنر، ایثار
  • درباره ما
  • ارتباط با ما
  • همه اخبار
تولید و تجارتتیتر دو

ترداری صنعتی، کلید خودکفایی گوشت قرمز در روزگار کم آبی

خبر حرفه ای/دولت چهاردهم در راستای تامین امنیت غذایی کشور و کاهش وابستگی به واردات برنامه خودکفایی در تولید گوشت قرمز را هدف گذاری کرده که در این راستا تولید گوشت شتر به دلیل مزیت‌ های منحصر به‌ فرد...

کد خبر :18060 آبان 9, 1404 8 دقیقه بخوانید

خبر حرفه ای/دولت چهاردهم در راستای تامین امنیت غذایی کشور و کاهش وابستگی به واردات برنامه خودکفایی در تولید گوشت قرمز را هدف گذاری کرده که در این راستا تولید گوشت شتر به دلیل مزیت‌ های منحصر به‌ فرد آن در دستور کار است.

به گزارش خبر حرفه ای از ایرنا، گوشت قرمز از جمله اقلام پروتئینی مهم و پرمصرف سبد غذایی خانوارهای ایرانی است که عمده مصرف آن به گوشت گوسفندی، گاو و گوساله اختصاص دارد. با این حال خشکسالی‌ های متوالی در سال‌ های اخیر کمبود منابع آبی و علوفه و مشکلات اقتصادی کاهش تولید این محصول را به دنبال داشته تا جایی که حدود ۱۰ درصد از نیاز بازار از محل واردات تامین می‌ شود اما با وجود چالش های متعدد ۹۰ درصد نیاز کشور تولید داخلی است.

دولت تصمیم گرفته است با توجه به هزینه بر بودن واردات گوشت قرمز از دیگر کشورها و کاهش وابستگی به واردات برنامه خودکفایی در تولید گوشت قرمز را در دستور کار قرار دهد تا در سال های آینده به خودکفایی در این محصول برسیم.

تحقق خودکفایی در گوشت قرمز مستلزم بهره‌گیری از تمام ظرفیت‌های موجود از جمله افزایش تولید دام سبک، سنگین و انواع گوشت قرمز است و می توان با برنامه ریزی دقیق و حمایت‌های هدفمند، در مسیر کاهش وابستگی به واردات و تقویت تولیدات داخلی گام‌های مثبتی برداشت که در این زمینه توسعه پرورش شتر می‌تواند نقشی کلیدی در این راه ایفا کند.

بیشترین فشار مصرف روی گوشت قرمز و مرغ به دلیل کمبود تولید در گوشت شتر، شترمرغ و بوقلمون است، با وجود اینکه افزایش پرورش شتر به عنوان یک منبع مقاوم و با ارزش غذایی بالا به تنهایی نمی تواند منجر به خودکفایی در تولید گوشت قرمز شود اما به طور حتم می تواند نقش بسزایی در تحقق سیاست های خودکفایی گوشت مورد نیاز کشور ایفا کند زیرا بخشی از مردمان استان های جنوبی و مرکزی کشور تمایل به مصرف آن دارند که می توان سهم آن را در سبد پروتئینی این گروه از خانواده ها افزایش داد.

طبق گزارش‌های موجود در ۲۰ سال گذشته جمعیت شتر از ۲۷ میلیون نفر در چهان به ۴۷ میلیون نفر افزایش یافته و اکنون ۳۰ درصد جمعیت و محصولات شتر مربوط به کشور سومالی است و کشورهای کنیا، مالی، اتیوپی، عربستان سعودی، نیجریه، سودان، امارات متحده عربی و موریتانی در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

همچنین پرورش شتر در ۱۰۰ سال گذشته در کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز حدود ۱۰ برابر رشد داشته است در حالی که در همین بازه زمانی جمعیت شتر ایران از حدود ۵۰۰ هزار نفر به ۲۳۴ هزار نفر رسیده که کاهش بیش از ۵۰ درصدی را نشان می‌دهد به طوری که ایران رتبه هشتم جمعیت شتر آسیا و رتبه ۲۰ جهان را داراست.

طبق آمارها ۷۴ هزار نفر جمعیت شتر مربوط به استان سیستان و بلوچستان، ۳۴ هزار نفر مربوط به استان خراسان جنوبی، ۲۰ هزار نفر مربوط به استان یزد، ۱۸ هزار نفر مربوط به استان هرمزگان، ۱۷ هزار نفر مربوط به جنوب کرمان، ۱۰ هزار نفر مربوط به استان کرمان، ۸ هزار نفر مربوط به اصفهان، ۷ هزار نفر مربوط به خوزستان، ۵ هزار نفر مربوط به استان قم و ۴ هزار نفر استان بوشهر است؛ سالانه ۵ هزار تن گوشت شتر در بازار داخلی عرضه می شود اما آنچه مشخص است در تولید شیر آمار دقیقی در دسترس نیست و عرضه آن کمتر از ۱ درصد عنوان می شود.

طی سالیان گذشته شتر برای سواری و حمل بار مورد استفاده قرار می‌گرفت؛ اما در سال‌های اخیر با توجه به توسعه جوامع و شهرنشینی کاربرد این دام برای موارد مذکور منسوخ شده است تاجایی که در سال ۲۰۲۴ براساس تقویم کمیسیون اجتماعی و اقتصادی ملل متحد سال جهانی شتر نام‌گذاری شد که این فرصت ارزشمند توجه جهانی را به این حیوان شگفت‌انگیز و نقش آن در چرخه امنیت غذایی انسان جلب کرد.

حتی در شرایط فعلی که تغییرات اقلیمی و کمبود منابع آب، چالش‌های جدی برای بسیاری از کشورها ایجاد کرده، شتر با توانایی منحصر به فرد خود می‌تواند به عنوان یک مولفه برای مقابله با چالش‌های اقلیمی مطرح شود.

زنگ خطر انقراض شتر دوکوهانه به صدا درآمد

مرتضی بیطرف ثانی عضو هیات علمی ( دانشیار) مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره اقدامات اصلاح نژادی و چالش های شترداری در کشور گفت: برخلاف کشورهای عربی و حوزه خلیج فارس که جمعیت شتر افزایشی است، ایران طی ۶۰ سال گذشته سالانه حدود یک درصد کاهش جمعیت شتر داشته است به طوری که این کاهش بیشتر در شتر دوکوهانه محسوس بوده و خطر انقراض این گونه را به دنبال دارد.

وی با بیان اینکه آمار جمعیت شتر در ایران بین ۱۵۰ تا ۲۲۰ هزار نفر متغیر است افزود:بیشتر این جمعیت گونه شترهای تک کوهانه هستند، زیرا شتر دوکوهانه به دلیل کم توجهی در معرض خطر انقراض است. هر چند طی سالهای اخیر توجه مسئولین به این دام بیشتر شده اما تغییر ملموسی هنوز رخ نداده است.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد با اشاره به توزیع جغرافیایی جمعیت شتر اظهارداشت: بیشترین جمعیت شتر در استان‌ های سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و یزد متمرکز است. سیستان و بلوچستان رتبه اول کشور را در پرورش شتر را دارد و استان گلستان به عنوان یکی از مناطق مستعد در حال توسعه این صنعت است.

وی با بیان اینکه استان یزد با داشتن ایستگاه تحقیقاتی در بافق یکی از مراکز اصلی پژوهش‌ های مربوط به شتر است تصریح کرد: یکی از مهمترین دستاوردهای پژوهشی کاربردی راه اندازی سامانه ساربانبار توسط محققین یزدی با همکاری موسسه تحقیقات علوم دامی کشور است که با حمایت مرکز اصلاح نژاد کشور تاکنون در اکثر استانهای شترخیز کشور توسعه داده شده و در حال بکارگیری است، از این رو شبکه گسترده ای از شترداران و گله ها در این سامانه ایجاد شده است.

بیطرف ثانی گفت: شترهای ایران به طور عمده از دو گونه تک‌ کوهانه و دوکوهانه هستند که بیش از ۹۵ درصد شترهای جهان را تک‌کوهانه‌ ها در آفریقا و آسیا تشکیل می‌دهند. ما در ایران توده‌های نژادی متعددی داریم که شامل ترکمنی، بلوچی، بندری، کلکوئی، مهابادی، دشتی، زاهدانی و یزدی است و از نظر کاربری، بخش عمده شترهای ترکمن شیری، شترهای کویر مرکزی و مناطق شرقی گوشتی-پشمی و شترهای جنوب ایران مسابقه‌ای یا جماز هستند.

مشکلی به نام واردات غیررسمی شتر

وی یکی از چالش های اساسی شترداری در ایران را واردات و صادرات غیر رسمی دانست و افزود: واردات و صادرات غیر رسمی شتر باعث مشکلات ژنتیکی و نژادی شده است و نیاز به نظارت و برنامه‌ ریزی بیشتری دارد.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد تصریح کرد: در جهان حدود ۴۰ میلیون نفر شتر وجود دارد که بیشترین فراوانی در کشورهای آفریقایی و آسیایی متمرکز است بنابراین ایران با حدود ۱۵۰ هزار نفر رتبه هشتم آسیا و بیستم جهان را دارد. کشورهایی مثل سومالی و سودان بیشترین تعداد شتر را دارند و در آسیا کشورهایی مثل هند و پاکستان شترهای شیری خوبی دارند. در کشورهای عربی و حوزه خلیج فارس علاوه بر تولید گوشت، شترها در بخش گردشگری و مسابقات شتردوانی کاربرد دارند و مزارع صنعتی شتر شیری نیز ایجاد شده‌ است.

شترداری صنعتی، کلید خودکفایی گوشت قرمز در روزگار کم آبی

آغاز اصلاح نژاد شتر در ایران

وی درباره اصلاح نژاد شتر اظهارداشت: اصلاح نژاد نیازمند ثبت دقیق و رکوردگیری است که با توجه به سیستم پرورش مرتعی در ایران، تا کنون چالش‌ زا بوده است. به تازگی با همکاری موسسه تحقیقات علوم دامی، سامانه «ساربانیار» به منظور ثبت مشخصات و شناسنامه الکترونیکی شترها راه‌اندازی شده که به بهبود برنامه‌های اصلاح نژاد کمک شایانی کرده است.

به گفته بیطرف ثانی، یکی از کارهای این سامانه، ثبت مشخصات و رکوردگیری و بهره گیری از یادگیری ماشین برای تخمین وزن است که در یکی از گله های بزرگ استان یزد در ساغند تا کنون قریب به ۴۵۰ رکورد تهیه شده است. برای هر شتر در این سامانه، شناسنامه الکترونیکی صادر می شود که اهمیت زیادی در برنامه ها به نژادی دارد همچنین در یزد ما توانسته ایم اولین مطالعات پویش کل ژنومی شتر را انجام دهیم و به مارکرها و آدرس های ژنومی مرتبط با صفات مهم اقتصادی برسیم که این اقدامات به کیت انتخاب ژنومی منتج شده است.

وی معتقد است برای سرعت بخشیدن به روند اصلاح نژاد شتر ترکیبی از انتخاب فنوتیپی و ژنومی می تواند موثر باشد. در این راستا دستورالعملی برای انتخاب شترهای نر مولد با بهره گیری از رکوردهای فنوتیپی و کیت انتخاب ژنومی طراحی شده که به عنوان یکی از دستاوردهای برتر وزارت جهاد کشاورزی در هفته پژوهش دو سال پیش مورد تجلیل قرار گرفته است.

به گفته وی، در ادامه نیاز است بخش حاکمیتی مطابق ماده ۳ نظام جامع دامپروری در راستای حمایت از برنامه حفاظت ژنتیکی از این گونه طرح ها بهره برداری و حمایت کند.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد با اشاره به اینکه گوشت شتر به دلیل شباهت به گوشت قرمز و کم بودن کلسترول، ارزش غذایی و مزیت‌های درمانی جایگاه خاصی در بین مردم بویژه مناطق کویری دارد گفت: با توجه به شرایط اقلیمی ایران و ویژگی‌های منحصربه‌فرد شتر که توان مقاومت بالا در برابر کم‌آبی و خشکسالی را دارد، توسعه تولید گوشت شتر می‌تواند به عنوان یک راهکار پایدار و اقتصادی برای تامین پروتئین مورد نیاز کشور و کاهش وابستگی به واردات گوشت قرمز مطرح شود.

وی راهبرد اصلی شترداری در کشور در حال حاضر حفظ وضعیت موجود و توسعه شترداری شیری عنوان کرد و افزود: از این جهت چون گوشت شتر یک محصولی است که سهم بسیار اندکی از سفره غذایی مردم دارد مغفول مانده بود اما در تولید شیر وضعیت مناسبی دارد.

بیطرف ثانی اظهارداشت: آمار شتر ایران تقریبا ۲ درصد کل آمار دام جهان است در حالی که در کشورهای عربی همسایه این عدد در حد ۲۰ تا ۲۵ درصد است. نهایتا اینکه باتوجه به پتانسیل مناطق بیابانی کشور برای پروش شتر و ظرفیت مراتع بلامعارض و کاهش وابستگی به نهاده های دامی، و استفاده از تغذیه دستی می تواند در افزایش سهم دام کشور نقش موثر داشته باشد.

وی گفت: به نظر می رسد راهبرد توسعه شتر از نظر کمی، بایستی توجه خاصی به مقوله مهم مرتع شود. ممیزی مراتع و شناسایی مراتع بلامعارض و توسعه اکولوژیک شتر بر اساس ظرفیت مراتع و تغذیه کمکی شتر می تواند یک راهبرد اساسی باشد. از طرفی قبل از توسعه مزارع صنعتی و تولید محصولات لبنی و پروتیئنی شتر ، بایستی مقوله بازاریابی ، برند سازی و بسته بندی و فراوری در بستر یک تشکل مردم نهاد قوی به طور جدی پیگیری شود.

وی افزود: با توجه به ظرفیت‌ های موجود و توجه روزافزون مسئولان، افزایش تولید گوشت شتر می‌تواند نقش کلیدی در تحقق خودکفایی و توسعه پایدار بخش دامپروری داشته باشد.

عضو هیات علمی ( دانشیار) مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد معتقد است با توجه به ظرفیت‌ های اکولوژیک مناطق بیابانی کشور و پیشرفت‌های علمی در اصلاح نژاد توسعه شترداری می‌تواند نقش مهمی در تامین پروتئین حیوانی و امنیت غذایی کشور ایفا کند، البته این امر نیازمند حمایت‌ های مستمر دولت ایجاد زیرساخت‌ های فنی و توجه به چالش‌ های فرهنگی و بازار است.

 

برچسب ها:

پرورش شترخبر حرفه ایشترشتر داری
تبلیغ first home ads
تبلیغ second home ads
تبلیغ third home ads

اخبار پیشنهادی

نظام مالیاتی کشور همچنان در انتظار آخرین اقدام
ترداری صنعتی، کلید خودکفایی گوشت قرمز در روزگار کم آبی
تدوین سناریوی بدبینانه برای تامین آب پاییز تهران
باقری: می‌دانستیم تراکتور چطور بازی می‌کند
اسکوچیچ: باور نمی‌کنم که با پرسپولیس مساوی کردیم
توزیع مدال‌های وزن۷۰ کیلوگرم کشتی ساحلی توسط دکتر افتخاری؛ تاریخ‌سازی سینا شکوهی
تمدید معافیت های تحریم بندر چابهار از هند
تراکتور یک – پرسپولیس یک؛ گل‌های زیبا بازی سرد تبریز را گرم کرد

ویدئو

اعلام رسمی انحلال بانک آینده توسط رییس کل بانک مرکزی

سفر لاریجانی به مسکو /تحویل پیام رهبری به پوتین

وزیر راه و شهرسازی در اجلاس سه جانبه ایران،روسیه و آذربایجان در باکو:

همکاری‌ها می‌تواند زمینه‌ساز تقویت همگرایی اقتصادی در مسیر کریدور بین‌المللی شمال – جنوب باشد

آموزه های قرآنی (۲)/بررسی اعجاز علمی قرآن کریم

آموزه های قرآنی (۱)- اعجاز علمی قرآن کریم

نابغه سوئدی هر وقت بخواهد رکورد می‌زند!

امیرحسین زارع، پادشاه بی‌رقیب سنگین وزن جهان

گزارش تصویری

اینفوگرافی و توضیحات وزیر نیرو در صحن علنی مجلس درباره ناترازی برق

گزارش تصویری از وضعیت مخزن رو به خشکی سد لتیان

حال و هوای مشهد مقدس در روزهای پایانی ماه صفر

گزارش تصویری پیاده‌روی زائران از نیشابور تا حرم مطهر رضوی

اینفوگرافی: خبر خوش وزیر اقتصاد درباره FATF

وضعیت نامساعد ذخیره آبی سد امیرکبیر (کرج)

اینفوگرافی: توصیه های کاربردی برای پیاده روی اربعین

بدون نظر! اولین نفر باشید

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خبر حرفه‌ای
 

پایگاه خبری “خبرحرفه ای” رسانه ای مستقل ، اصیل و بهره مند از تجربه خبرنگاران حرفه ای و فعال و تلاشگر در فضای کنونی رسانه ای کشور است که با رعایت اصول صحت ، دقت و سرعت برای آگاهی بخشی به مخاطبان با رویکردهای اقتصادی و فرهنگی تلاش می کند.

لینک‌های پرکاربرد

  • بورس تهران
  • نرخ ارز بانک مرکزی
  • نرخ طلا و ارز بازار آزاد
  • اتحادیه طلا و جواهر تهران

دسترسی سریع

  • درباره ما
  • ارتباط با ما

شبکه‌های اجتماعی

تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به پایگاه خبری خبر حرفه‌ای است. بازنشر مطالب صرفا با ذکر منبع مجاز است.